bezlepkove-vanilkove-rohlickyBezlepkové vanilkové rohlíčky děláme nejlépe z přirozeně bezlepkových přísad. Proto už při výběru bezlepkové mouky do těsta na vanilkové rohlíčky bychom měli vyloučit i průmyslově vyráběné speciální bezlepkové výrobky a směsi (i tzv. bezlepková mouka), u kterých je různými postupy obsah lepku pouze snížen. Příkladem této nevhodné potraviny je deproteinový pšeničný škrob, který citlivějším konzumentům může způsobit zažívací potíže. Vanilkové rohlíčky proto připravujeme z bezlepkové mouky z rýže, kukuřice, pohanky, amarantu, merlíku nebo jáhel.

Tipy a triky pro bezlepkové vánoční cukroví:

  • Těsto z bezlepkové mouky nedrží tak dobře jako z pšeničné mouky, je drobivější a křehčí. Jako účinné pojivo přidejte vejce, olej, jogurt nebo med.
  • Do vanilkových rohlíčků nedáváme vodu, a tak se nás tento případ netýká. Do jiných druhů bezlepkového vánočního cukroví nebo moučníků vždy dáváme o 10 % méně mouky než je uvedeno v receptech z pšeničné mouky. Bezlepková mouka totiž do sebe nasaje vodu více.
  • Když je v receptu na cukroví uveden prášek do pečiva, do bezlepkového cukroví dáme prášek do pečiva bez lepku ve dvojnásobném množství.

Suroviny na bezlepkové vanilkové rohlíčky:

  • 150 g bezlepkové mouky (osvědčila se bezlepková mouka Schär Mehl-Mix-C)
    100 g mletých mandlí
    1 pravá vanilka (vanilkový lusk; nebo 1 čajová lžička vanilkového cukru)
    150 g cukru (bez přísad jako je pšeničný škrob)
    125 g dobrého másla
    1 slepičí vejce

Začneme sypkými surovinami. Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr. Doprostřed rozklepneme vejce (dáme i s bílkem). Přidáme nakrájené máslo (pokud je příliš tvrdé, nastrouháme na struhadle) a posypeme namletými mandlemi. Můžeme přidat dřeň z vanilky, máme-li po ruce, už teď, někdo raději ale do směsi na obalování rohlíčků.

Těsto rukama pečlivě uhněteme do tvaru malého kulatého míče a necháme zabalené v alobalu vychladit 3 hodiny v chladničce.

Z těsta odebíráme větší kusy a uděláme z nich válečky. Nožem nakrájíme a vytvarujeme vanilkové rohlíčky (nebo plníme do formy na vanilkové rohlíčky, pokud ji doma používáme).

Používáme-li bezlepkové suroviny, je dobré plech vyložit kvůli vyšší křehkosti pečicím papírem.  Bezlepkové vanilkové rohlíčky pečeme na 160 °C asi 8 až 10 minut. Záleží na troubě, nejlépe ve ¾ výšce (předposlední ždířka na plech).

Mezitím si připravíme směs na obalování vanilkových rohlíčků z 5 lžic vanilkového cukru a dřeně vanilkové tobolky (vanilkový lusk pořídíte ve specializovaných prodejnách s potravinami a kořením). Bezlepkové vanilkové rohlíčky obalujeme ještě zatepla.

Jsou výborné!

Snímek s vanilkovými rohlíčky pořídil uživatel Usien, licence a zdroj: commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanillekipferl_Weihnachtsgebaeck.JPG

TIP: Video recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky na stránce JakTak.cz