0_rakouske-vanilkove-rohlicky VanillekipferlVanilkové rohlíčky, v Rakousku známé pod názvem Vanillekipferl. Záře světel, svíček, vůně pečených kaštanů a chuť teplého svařeného vína Glühwein, to vše dokresluje vánoční atmosféru na nejoblíbenějších vánočních trzích na světě, v rakouském Salzburgu a Vídni.

Ale nejen to. Kromě dekorací ze slámy a ručně pletených vlněných ponožek pekaři nabízejí k horkému čaji, kávě nebo svařáku také voňavoučké Vanillekipferl – čili vanilkové rohlíčky, tradiční vánoční cukroví, které se peče ve většině rakouských domácností.

Rakušané pečou během adventu vánoční cukroví všech tvarů a velikostí. Vanilkové rohlíčky jsou však svým tvarem, sladkou vůni pravé vanilky a chutí mandlí nezaměnitelné.

V Rakousku je zvykem srpky či půlměsíčky tvarovat válením mezi dlaněmi – žádné dva vanilkové rohlíčky tak nikdy nejsou stejné a každý rohlíček je originál.

Ostatně počátky tohoto tvaru sahají údajně až do doby Rakousko-Uherska. Když osmanští Turci zaútočili na město Vídeň, byli to i pekaři, kteří projevovali své znepokojení. Tvořili srpky „Kipferl“ symbolizující turecký půlměsíc za účelem oslav, že se úspěšně vyhnuli invazi. Neví se, zda tato legenda o vanilkových rohlíčcích je pravdivá. Ale každém šprochu pravdy trochu.

TIP: Více než 100 receptů na vánoční cukroví, štóly a vánoční pokrmy na stránce JakTak.cz – recepty, rady, návody

Recept na vanilkové rohlíčky:

Suroviny na vanilkové rohlíčky: srpky Vanillekipferl:

  • 250 g pšeničné mouky (typ 405)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 g zchladlého másla
  • 2 vaječné žloutky
  • 150 g mletých mandlí
  • 1 špetka soli

Směs na obalení vanilkových rohlíčků Vanillekipferl:

  • Moučkový cukr
  • 1 balíček vanilkového cukru

Chuť a konzistence vanilkových rohlíčků se liší hlavně poměrem přísad v těstě i stupněm pečení v troubě. Rakouské, německé (Salzburg se nachází nedaleko německých hranic), ostatně i české, slovenské a maďarské domácnosti vždy opatrují svůj, mnohdy i pokolení předávaný recept jako poklad. Tento patří v Rakousku k oblíbeným.

Jak na to? Všechny přísady se pečlivě naváží na kuchyňské váze. Prostě abych dodrželi recepturu se vším všudy.

Máslo se nakrájí na tenké plátky a spolu s ostatními surovinami se rukama uhněte těsto. Do těsta se použije pravá vanilka, čili dřeň z vanilkového lusku. Vytvaruje koule, zabalí do potravinářské fólie a nechá odležet v chladničce po dobu 1 hod.

1_rakouske-vanilkove-rohlicky Vanillekipferl-suroviny

2_rakouske-vanilkove-rohlicky Vanillekipferl-testo

Troubu se předehřeje na 200 °C (elektrická trouba), na 170 až 190 °C horkovzdušná a na stupeň 3 plynová trouba. Viz praktický převodník.

Horní a spodní teplo (elektrické) Cirkulující vzduch (elektrické) Plynová trouba
50 ° C 50 ° C -
75 ° C 75 ° C - ° C
100-120 ° C 90-120 ° C Stupeň 1
170 ° C 140-160 ° C Stupeň 2
170-190 ° C 150-170 ° C Stupeň 2
200 ° C 170-190 ° C Stupeň 3
200-225 ° C 170-190 ° C Stupeň 3-4
220-250 ° C 200-230 ° C Stupeň 5-6

Těsto na vanilkové rohlíčky se vyválí na plát a nakrájí na 5 cm široké a 0,5 cm silné plátky. Nebo vyválí do dlouhých válečků a nakrájí na kousky. Z nich se mezi dlaněmi vyválí vanilkové rohlíčky a pokládají na pečicí plech.

3-1_rakouske-vanilkove-rohlicky Vanillekipferl-valeni-testa

Vanilkové rohlíčky se pečou do světle zlato-hněda 10 minut a ještě zatepla obalí ve směsí moučkového a vanilkového cukru.

Nejlepší chuť mají po 1 týdnu odležení ve vzduchotěsné krabici. Ideální k čaji, kávě, mléku nebo kakau.

Foto vanilkových rohlíčků: zdroj a licence: www.rezeptewiki.org/wiki/Datei:Vanillekipferl.jpg a www.rezeptewiki.org/wiki/Datei:M%C3%BCrbeteig01.jpg

TIP: Vyzkoušejte recept na vanilkové rohlíčky podle dvorní císařsko-královské cukrárny Demel ve Vídni