vanilkove-rohlicky-z-vlasskych-orechuV Rakousku je zvykem do vanilkových rohlíčků přidávat nastrouhané mandle. V českých a slovenských domácnostech si však potrpí na vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů. Následující recept na vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů zaručí, že vánoční cukroví bude pěkně křehké. Do těsta totiž nedáme slepičí vejce ani žloutek. Podobné peče i nadějný cukrář Martin Pokorný. A původní recept z dob Rakouska-Uherska s vajíčky nepočítal také.

Jak jsme uvedli již v článku s praktickými tipy a triky na pečení vanilových rohlíčků, kdo trpí alergií na vejce, může jej nahradit lžící sóji. Třeba ale jen nemáte vejce po ruce, a tak tento recept na křehké vanilkové rohlíčky pak přijde vhod.

Na 6 plechů vanilkových rohlíčků:

  • 430 g hladké mouky
    100 g moučkového cukru
    160 g najemno mletých vlašských ořechů
    340 g másla
    špetka soli zvýrazní chuť ostatních přísad

Na obalení vanilkových rohlíčků:

  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr

Postup:

  1. Na kuchyňskou desku či vál prosejeme mouku s cukrem přes síto. To aby těsto na vanilkové rohlíčky bylo dokonalé a nevytvářely se hrudky z cukru nebo mouky, které námi upečené vanilkové rohlíčky u vánočního stolu deklasují.
  2. Přisypeme najemno namleté vlašské ořechy a do těchto sypkých surovin přidáme nakrájené máslo. Máslo by mělo být ještě studené a nemělo by rychle změknout, jinak se těsto na rohlíčky může trhat nebo drolit.
  3. Pokud je těsto dostatečně tuhé, můžeme z něj vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy tvarovat rovnou. Lepší ale je nechat těsto odležet alespoň  1 hodinu, nechat zabalené v potravinářské fólii v lednici odpočinout.
  4. V českých, slovenských, maďarských, německých a koneckonců i v rakouských domácnostech je zvykem zpracovávat z těsta rohlíčky různými způsoby. Použijte takový, na který jste doma zvyklí. Můžete těsto rozdělit na díly a z nich vyválet tenké válečky. Ty nakrájíte asi na kousky o délce 5 cm.
  5. Kousky zahněte do tvaru vanilkových rohlíčků a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy pečeme v předehřáté troubě zapnuté na 180 °C, asi 10 minut.
  7. Vanilkové rohlíčky sice obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru ještě horké, ale nemusíme si přece u toho spálit prsty. Necháme je proto chvíli na plechu vychladnout, obalíme v cukru a uzavřeme v dóze alespoň na 1 týden.

TIP: Vyzkoušejte také recept na ořechové rohlíčky z mletých vlašských ořechů a bez vajec od Notburgy na stránce s recepty, praktickými radami pro domácnost, zdraví a zahradu JakTak.cz