vanilkove-rohlicky-tipy-trikyAby se těsto na vanilkové rohlíčky netrhalo, nepřidáváme do něj teplé suroviny a ani jej dlouho nehněteme. Necháváme odležet v lednici alespoň hodinu, nejlépe den.

  • Těsto na vanilkové rohlíčky před chlazením vytvarujeme nejlépe buď do tvaru malého míče, nebo do oválného tvaru (válec, jako houskový knedlík).
  • Do těsta na vanilkové rohlíčky přidáme špetku soli.  Zvýrazní se chuť ostatních přísad. Bez soli je vánoční cukroví chuťově mdlé.

vanilkove-rohlicky-testo-vyvaleny-plat-valecVanilkové rohlíčky tvarujeme 3 způsoby:

buď odebíráme kousky z nerozváleného těsta,
nebo těsto rozválíme na plát silný asi 0,5 cm a krájíme z něj asi 5 cm široké plátky,
nebo (pokud má těsto tvar válce) jej nakrájíme nožem (stejně jako houskový knedlík), každý rozválíme rukama na tenké válečky, a ty pak nakrájíme nožem (asi 1 cm, 1,5 cm silné kousky)

  • Kdo nechce vanilkové rohlíčky tvarovat ručně, v kuchyňských potřebách lze pořídit formu na vanilkové rohlíčky ze žáruvzdorného silikonu (do -40 °C do +230 °C). Forma např. o velikost 22 x 32 cm vyjde asi na 20 ks vanilkových rohlíčků (prodává Tescoma za 229 Kč).
  • Pokud do těsta na vanilkové rohlíčky chceme přidat aromatické koření, jako je např. skořice, vanilkový cukr nebo kakao, pak ho tedy smíchané s moukou a proseté přes síto, aby se v těstě lépe rozložilo.

kakao

  • Kakao těsto vysušuje, proto při jeho použití dáme do těsta na cukroví trochu více tuku nebo mléko. Recept na vanilkové rohlíčky jako čokoládové půlměsíčky s mandlemi.
  • Chystáme-li se udělat vanilkové rohlíčky bez vajec, sója je vysokohodnotná potravina, která ve vanilkových rohlíčcích může vejce nahradit. Místo 1 slepičího vejce použijeme 1 polévkovou lžíci sóji, kterou rozmícháme v teplé vodě.
  • Vanilkové rohlíčky dáváme péct do předehřáté trouby. Protože jinak by se tuk (nejčastěji se používá máslo) rozpustil dříve, než by se rohlíčky začaly péct.

vanilkove-rohlicky-prosati-pres-sito

  • Moučkový (práškový cukr) před přidáním do těsta vždy prosejeme přes síto. Hrudky cukru by se v těstě nerozpustily.
  • Použijeme-li do vanilkových rohlíčků med místo cukru, musíme nechat cukroví odležet na vzduchu, a teprve pak ukládat do uzavíratelných krabic. Cukroví upečené s medem je totiž tvrdší.
  • Je-li v receptu na vanilkové rohlíčky uvedeno, že je potřeba použít citrónovou nebo pomerančovou kůru, pak plody je potřeba vždy řádně vydrhnout kartáčem pod tekoucí vodou. Látky, kterými je exotické ovoce postříkané, jsou zdraví škodlivé. Kupujte jen plody s označením, že nebyly chemicky ošetřené.

vanilkovy-lusk-prava-vanilka

  • Potřebujeme-li upéct vanilkové rohlíčky s lískovými ořechy, hnědou slupku lískových oříšků odstraníme následovně: oříšky dáme na síto, kterým třeseme nad plamenem. Oddělí se samy. Nemáme-li vhodné drátěné síto, dáme lískové ořechy do trouby na plech.
  • Mandle do vanilkových rohlíčků před použitím spaříme horkou vodou, scedíme, oloupeme a v čisté utěrce osušíme. Horké mandle nemeleme. Pouze strouháme. Recept na vídeňské vanilkové rohlíčky podle dvorní císařsko-královské cukrárny Demel.
  • Přidáme-li do těsta na vanilkové rohlíčky trošku rumu, bude cukroví lehčí a bude mít jemnější chuť.
  • Na bezlepkové vanilkové rohlíčky sice použijeme bezlepkovou mouku, vyhneme se ale i deproteinového pšeničnému škrobu. Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky.
  • Domácí, vlastnoručně vyráběný vanilkový cukr lze uchovat v uzavřené sklenici po dlouhou dobu. Je navíc zárukou toho, že se s vanilkovou „skutečně potkal“. Vanilkový lusk (lépe řečeno vanilková tobolka, pořídíte i přes internet, např. 5 vanilkových lusků z Madagaskaru vyjde na 110 Kč) podélně rozřízněte a vložte s práškovým cukrem nebo krupicí do skleněné dózy. Recept na vanilkové rohlíčky z pravé vanilky
  • O následující trik po své babičce se podělila na Facebooku Lea Landová: „Mám po babičce kovový masový mlýnek s nástavcem na cukrovíčko. Tescoma nabízí i plastový. Dělám v mlýnku štafetky z pudinkového těsta, to si vyberu otvor placatý.  A na vanilkové rohlíčky buď kytičku, nebo hvězdičku. Melete ocásky a tvarujete do rohlíčku. Jde to rychle. Rohlíčky jsou vroubkované na povrchu, ale vypadají hezky,“ říká. Děkuji za tip!

Fotografie k tipům & trikům na pečení vanilkových rohlíčků pořídili: lpr, dále: Vran01: rezeptewiki.org/wiki/Datei:M%C3%BCrbeteig03.jpg; commons.wikimedia.org/wiki/File:Wacky_Cake.jpg; sunnyday72, zdroj a licence: en.wikibooks.org/wiki/File:Vanillekipferl_VK2.jpg, flickr.com/photos/labormikro/3957648843/. Děkujeme.